fredag 10 februari 2017

Lars Wilderäng – Stjärnklart

 Jag tycker att boken reflekterar vårt samhälle, mycket tanke har gått in i hur vi skulle reagera om all el försvann, för det visar hur extremt beroende vi är på den. Boken visar också hur samhället är uppbyggd och vad som händer när elektriciteten försvinner. Den är ett litet roligt tanke scenario som boken leker med. Och det har funnits böcker förr som lekt med detta koncept men de är så extrema, typ att det blir anarki och en hjälte ska ta ner anarkin. Men denna bok är annorlunda. Det blir bara en fråga om att överleva, inte att döda ledaren. Och händelserna är i Sverige så man kan relatera lite eftersom att man känner igen platserna och det gör boken mer realistisk eftersom man kan relatera mer.
Och sen får man väldigt många olika synvinklar från samhället eftersom man följer olika personer med olika yrken och därmed olika samhällsklasser. För de reagerar faktiskt olika till situationer. En sak jag tänkte på var hur de reagera. De rika var mycket mer naiva, de förstod inte faran fören det var för sent. Och det kanske var för att de ser sig bättre än andra, och hade en annan attityd som ”vi är bättre en är så detta kommer inte drabba oss”. Och det kan reflekteras lite i samhället idag, för man är ganska egoistisk på vissa sätt. Och i boken visar det hur den attityden kan vara farlig, just för att vi blir egoistiska och ser oss bättre än oss själva.
Och de personer som har mindre pengar är mycket mer naiva och rädda för att något ska hända, det betyder att dessa personer är rädd för att de inte ska få hjälp om det blir problem. Alltså har författaren placerat händelserna i ett Sverige med dålig hjälp för låginkomsttagaren. Alltså menar författaren att detta händer i ett ganska dåligt uppbyggt samhälle. Skulle detta egentligen vara sant? Jag tror det, om samhället redan är söner är det mycket lättare att fler sprickor uppstår, som i detta fal var sprickan att al el försvinner och allt elektriskt lägger ner.

Sen tänkte jag på om det kan komma någon bra ur att allt elektriskt försvinner. För boken kommer självklart komma till ett slut, och därför undrar jag hur boken kommer sluta. Och då funderade jag på vilka vägar boken kan ta till slutet, ska de försöka få tillbaka jordens elektricitet eller kommer de starta om på nytt eller kommer jorden gå under.  Eller skulle jorden må bra av att all elektricitet försvann? Inte om all elektricitet försvann men vi överkonsumerar vår elektricitet. Alltfler sitter stilla istället för att träna på grund av mobiltelefoner. Och mer personer drabbas av depressioner och psykiska ohälsor genom sociala medier. Eftersom man bygger upp en fasad av ens bästa sidor för att framstå så bra som möjligt. Vilket leder till att man ser sig själv sämre än andra. Detta är faktiskt bevisat, man är mer deprimerad om man spenderar mycket tid på sociala medier, så lite avstånd från allt det skulle vara bra för oss. Men konsekvenserna i infrastrukturen om allt la av skulle vara dåligt, inga system att kyla ner kärnkraftverkan med så de skulle sprängas. Alla vägar skulle förfalla, inga drivmedel skulle kunnat produceras och därmed skulle vi tappa förmågan att vara mobila som människor.
Så sammanfattat tycker jag det är kul hur boken leker med scenariot, man börjar tänka själv om det verkligen skulle kunna hända.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar