torsdag 16 februari 2017

Borde vi kolonisera andra planeter?

Ska vi utforska rymden? Eller ska den mänskliga arten dö på samma plats som den startade?



Välj ett alternativ

Första argumentet jag har är att man måste välja en av dessa två alternativ. Antingen lever man kvar på jorden i alla år som är kvar. Eller så utforskar man rymden och försöker någonting. Så antingen dör vi på denna planet eller så gör vi inte det. Jag ställer mig med det andra alternativet. Varför bara sitta kvar på jorden och vänta, när man kan göra någonting istället?

Då kanske ett motargument kan vara att ”vi borde stanna på jorden eftersom vi kommer förstöra alla framtida planeter ändå”. Det är sant, vi har ganska stora problem på jorden, men varför kan man inte lösa jordens problem samtidigt som man utforskar rymden. Och där med inte förstöra nya planeter. Men motargumentet har en poäng, och det borde man ta hänsyn till. Man inte borde stressa koloniseringen av planeter eftersom jordens problem kommer bara flyttas över till den planeten, vilket skulle göra en kolonisering av en ny planet helt onödig, därför väntar vi, tills problemen på jorden är lösta.


Och det kanske låter lite naivt att säga att man kan lösa båda problemen och det tror jag med, det kan vara svårt att lösa jordens problem samtidigt som man utvecklar rymdresor. Eftersom just nu tror inte ens presidenten av ett av jordens mäktigaste land att global uppvärmning är riktig. Vilket lämnar lite hopp åt att man ska kunna jobba med båda områdena samtidigt.


Deadlinen är inte långt bort för jordens naturresurser

Jordens resurser här på jorden är viktiga för oss. Man kan sälja dem och man kan tillverka saker av dem, och dessa saker man tillverkar av naturresurser är oftast stora delar i vårt samhälle. Man kan ta olja som ett exempel. Oljan kommer vara slut på vår jord om 60 år. Olja kan användas till bränsle för fordon. Och jag skulle säga att vårt samhälle är extremt beroende av bränsle och framför allt av fordon.

Men det finns lösningar. Att oljan tar slut är inte ett direkt argument att åka ut till rymden. Man kan använda elbilar och cykla. Men fordon som inte kan laddas på el? Hur ska flygplan kunna starta utan turbiner? Hur ska rymdraketer kunna lyfta? Hur ska lastfartyg transportera mat och andra produkter runt världen? Där finns det lite problem.
.
Så varför inte försöka hitta andra planeter vars det finns outnyttjade naturresurser? Fast så länge man inte koloniserar en planet med liv kommer man inte hitta olja. Eftersom olja kommer från fossiler och fossiler har varigt levande kommer inget mer olja hittas tror jag. Så man skulle kunna säga att vi får en ny chans när vi får en ny planet med nya naturresurser.

Jag vet hur det låter och det kan säkert komma motargument på detta. ”En ny chans”. Det låter som om man spelar ett TV spel och med två enkla knapptryckningar kan få en ny chans och börja om från början. Det låter naivt och lätt. Bara för att göra klart, jag tror inte att något med rymden kommer vara lätt. Faktiskt det motsatta, det kommer vara väldigt svårt. Men det är ändå sant, fastän det i text låter för lätt så är det sant. Man kan hitta andra planeter med önskvärda naturresurser. Men den riktiga frågan är om rymdresor bara är ett önsketänkande och drömmar? Och nej, det är inte omöjligt, det går. Om man bara trotsar rymdresor kommer man inte tro på det jag skriver och vill självklart bara stanna på jorden, men om man skulle ta sig tid och inse att det kan vara mycket möjligt i framtiden skulle ens attityd ändras.


Vi måste lämna vaggan

Precis som ett barn måste vi växa upp vare sig vi vill eller inte. För det kommer en tid när den trygga och säkra vaggan är för liten för barnet. Inget annat val existerar än att växa upp och fortsätta vår utveckling.

Detta tycker jag är en fantastisk liknelse till hur vi människor måste göra eftersom vår jord är trygg, säker, bekväm och skön. Men vi kommer växa ur den, vare sig det gäller mängden befolkning eller naturresursernas deadline kommer vi växa ur vår planet. Vi kommer växa ut i rymden och universum, det finns ingen annan utväg. Visst, man kan lösa våra problem med global uppvärmning och naturresurser men befolkningen växer, fler och fler lever längre. Vi kommer överbefolka jorden. Och det miljövänliga sättet att leva kommer bli ännu viktigare när vi blir fler på jorden eftersom man måste kompensera för alla människor på planeten.  

Men tycker alla att vi måste lämna vaggan, den är ju så skön att vara i? Svår fråga och eftersom jorden inte ens kan enas över om den globala uppvärmningen är riktig, så är det svårt att ha hopp. Och jag tror att det finns folk som kommer neka rymden till döden. Men det är därför viktigt att man står upp och tror på det. Att man tror på att människornas art ska överleva.



“Humans must expand into space. Otherwise we risk extinction just like the dinosaurs.”




Sammanfattning och avslutning

Rymden är stor och osäker, men den är uppbyggd av en logik i grunden, en logik som vi kan förhålla oss till med nog tillämpad teknologi. Det är lätt att säga emot, men när man förstår att det faktiskt är möjligt kan ens attityd ändras.

Motargument är bra eftersom rymden är svår. Man ska komma med funderingar och kritik eftersom det kommer endast forma och ge grunden till framtidens rymdresor.

Är de som tror på rymdresor naiva och bara drömmare? Eller kommer det faktiskt vara möjligt i framtiden? Och hur kan man ena ett helt folk att det kommer fungera när man inte ens kan enas kring den globala uppvärmningen?

Och slutligen måste vi lämna vaggan och våga växa upp och det ändå möjliga håller att växa åt är uppåt mot rymden.



1 kommentar: