tisdag 10 januari 2017

Begrepp inom samhällsekonomi

Begrepp inom samhällsekonomi

Arbetsmiljö?
 I miljön vars man arbetar, har man en bra arbetsmiljö leder det till en bra stämning på arbetet, det kan också vara något fysiskt som möbler och lokaler, men också hur man behandlar varandra på ett jobb.
Arbetsrätt? Chefen vill få så mycket lön som möjligt, men arbetaren vill få högre lön, då går de båda parterna emot varandra, därför finns arbetsrätt, det är riktlinjer för båda parterna, både arbetstagaren och arbetsgivaren. Regler för hur kollektivavtal ska ingås.

Löneskillnader?
Lönen mellan arbetarna kan variera, det kan bero på utbildning, erfarenhet eller skicklighet och fler saker, det finns många faktorer som spelar in på hur stor lön man får, men det finns också löneskillnader som grundar sig på fördomar eller sexistiska grunder som härstammar från världens historia, förr i tiden hade kvinnor inte lika mycket i lön, eftersom de mest var hemma och männen jobbade, det finns kvar idag, män tjänar lite högre i snitt än kvinnor, men, någon kommer tjäna mer pengar, båda parterna kan inte tjäna exakt lika mycket. Det blir inte rättvist, för den som har best utbildning, mest ambition och talang, ska bli belönad för sitt arbete, som alla ska vara jämlika och det inte ska finnas löneskillnader, vad är idén med att utbilda sig då? Så att alla löner ska vara jämlika är inte bra, ingen skulle få mer pengar för bra arbete, så varför försöka extra då? Men, man borde inte grunda löneskillnader på sexistiska ursprung. Men i övrigt är de bra och får oss att prestera bättre.

Välfärd?
Välfärd är de tjänster som myndigheterna tillhandahåller för att öka personens trygghet, till exempel olika bidrag och vård. Dessa finansieras med skattepengar. Det är ett skyddsnät som hjälper oss vid skador eller olyckor och vi inte kan sköta om oss själva. Detta leder till mera skatt, men det blir bättre för andra, så det är ett sätt att hjälpa varandra.

Fri konkurrens?
Fri konkurrens innebär att det är fritt fram för företag att konkurrera med varandra, ingen har monopol på en viss vara eller tjänst. Detta kan gynna konsumenten eftersom att företagen i större utsträckning måste anpassa sig efter konsumenternas efterfrågan och krav. Om ett företag sänker sig, måste de andra sänka sig, för att kunna få sälja någonting, detta håller alla priser nere, vilket blir bra för både köparen och säljaren och samhället för att pengarna går runt i kretsloppet.

Ränta?
Om man sätter in pengar på en bank betalar man en ingångsränta, men man får också avkastning från räntan, det kan man också få vid investeringar, man kan räkna ut den genom nettovinsten på investeringen delat med kostnaden för investeringen. Räntan går upp och ner så banken förhandlar räntan när man tar ett lån eller gör något liknande som en investering.

Monopol?
Det är när endast ett företag har rätten att sälja en viss vara, detta kan leda till höga priser, eftersom de kan sälja varan utan att kompensera priset för att matcha konkurrensen. Och eftersom en säljare har all makt måste personen ta ansvaret väldigt seriöst, för det är lätt att driva upp priserna och tjäna ännu mer, vilket inte blir bra för befolkningen. 


Ekonomi?
hushållning, vi behöver lära oss att hushålla med de resurser som finns, som till exempel jordbruket. Det finns ett litet kretslopp och ett stort mer globalt system, Och ditt lilla privata system, Och vad ska producera? Hur ska det fördelas?

Produktionsfaktorer?

-naturresurser, material och råvaror, från naturen.

-arbetskraft, det är en kraft som arbetar, arbetsuppgifter, maskiner är bättre, människans kunskap, humankapital

-realkapital, tillgång till material och verktyg, fabriker, gruva, kniv, alla verktyg.

-finanskapital, pengar som behövs till finansiering för produktion


Historia?

Började bruka jorden för 10000 år sedan, man kunde leva och sälja från jordbruket, sen kom industriella revolutionen och jordbruket dog ut, Fabriker byggdes, ångmaskiner, spreds till USA och EU, människor kom till städer, tillverkade fler varor. Handeln ökad, Varor ökade, billiga priser, 

Negativa konsekvenser?
Miljöförstöring, rovdrift med råvaror, krig blev mer lätt tillgängligt. Är det bra med internet, är det bra med sociala nätverk, Vi lever i informations tiden.

Frågor? 

-Ekonomi?
-Realkapital?
-Finanskapital?
-jordbruksrevolution, industriella revolutionen, informations revolutionen.

Tjänster?
Polis, lärare, inom vården, frisör, De är viktiga för att det skapas jobb, våra liv blir lättare när vi inte måste göra allt, vi måste bara göra en sak och det är att skaffa pengar, vilket är lättare än att lära sig allt själv, 


Utbud och efterfrågan?

Utbud är det som finns att köpa på marknaden. Stort utbud kommer sänka priset. Och om det blir litet utbud kommer  priset behövas öka.
Efterfrågan är då hur många som vill ha något, Liten efterfrågan men stort utbud måste man sänka priset stort typ som rea, Men litet utbud men stor efterfrågan kommer resultera i ett högt pris.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar